Fajtajellemzők

Általános megjelenés:

Erős, zömök felépítésű kopó, a minőség benyomását kelti durvaság nélkül.

Jellemzők:

Vidám természetű kopó, alapvető feladata a nyomkövető vadászat, elsődlegesen nyúlra. Bátor, nagy aktivitással, eltökéltséggel, életerővel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott.

Temperamentum:

Barátságos és éber, nem agresszív, de nem is félénk.

Koponya:

Megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes. A koponya kissé domború, mérsékelten széles, enyhén csúcsosodó. A stopvonal kifejezett, a nyakszirt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az ajkak mérsékelten leffentyűsek. Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció megengedhető. Az orrlyukak tágak.

Szemek:

Sötétbarnák vagy mogyorószínűek. Meglehetősen nagyok, nem mélyen ülők vagy dülledtek. Megfelelő távolság van közöttük, szelíd, esdeklő kifejezéssel.

Fülek:

Hosszúak lekerekített heggyel, előrehúzva csaknem elérik az orr csúcsát. Alacsonyan tűzöttek, finom textúrájúak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak.

Száj:

Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, azaz a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat, és az állkapocsra merőlegesen helyezkednek el.

Nyak:

Elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez. Enyhén ívelt és kissé lebernyeges.

Elülső végtag:

A lapockák jó szögellésűek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kör alakúak. A lábtő rövid. A könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.

Test:

A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek és megfelelően hátrafelé nyúlnak. A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzódó (nem agárhas).

Hátulsó végtag:

A combok izmosak, a térdek jó szögelésűek. A csánkok szilárdak mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással.

Mancsok:

Zártak és szilárdak. A mancsok boltozatosak, a talppárnák erőteljesek. Nem nyúllábú, a körmök rövidek.

Farok:

Erős, mérsékelten hosszú. Magasan tűzött, élénken hordott, de nem görbül a hát fölé, sem tőből nem hajlik előrefelé. Jól szőrözött, különösen az alsó oldalán.

Járás/mozgás:

A hát mozgás közben egyenes, feszes, oldalirányú kilengést nem mutat. A lépés szabad, elöl térölelő, magas akció nélkül, a hátsó lábak képviselik a hajtóerőt. A végtagok mozgása nem lehet hátul talajon szűk, elöl lapátoló vagy keresztező.

Szőrzet:

Rövid, sűrű és az időjárásnak ellenálló.

Szín:

A barnát kivéve minden kopószín megengedett. A farok vége fehér.

Kívánatos legkisebb marmagasság:

33 cm (13 inch).

Kívánatos legnagyobb marmagasság:

40 cm (16 inch).

Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának tekinthető, és az eltérés mértékétől függ a hiba súlyossága.

Megjegyzés:

A kanoknak a herezacskóban két normális heréje legyen.